În cadrul proiectului „Incluziunea are Voce – Capacitarea Grupurilor Vulnerabile pentru Incluziune Şi Inovaţie Socială” derulăm activități pentru integrarea în sistemul școlar a adulților din grupurile vulnerabile cu care lucrăm prin programul școlar „A Doua Șansă”.

Programul nu are limită superioară de vârstă și se adresează atât adulților care nu au fost niciodată înscriși în cadrul unei instituții de învățământ, cât și celor care au fost înscriși, dar nu au absolvit 4 clase sau care au abandonat studiile primare pe parcurs. Singura condiție este ca aceştia să depășească cu cel puțin 4 ani vârsta corespunzătoare clasei în care urmează a fi înscriși. 

Programul are două sesiuni în care adulții se pot înmatricula, respectiv lunile octombrie și februarie, iar cursurile aferente unui an școlar se derulează timp de un semestru. În acest fel, cei 4 ani ai fiecărui ciclu de învățământ sunt finalizați pe parcursul a 2 ani, iar orarul săptămânal se stabilește de fiecare școală în care se organizează acest program. 

În luna septembrie a anului 2021 am înscris două persoane aflate în inserție în cadrul Asociației Ateliere Fără Frontiere în programul școlar „A Doua Șansă”, în ciclul primar, iar în luna februarie a anului 2022 am înscris și o a treia persoană, în al doilea semestru școlar, tot în ciclul primar. Cele trei participante ale programului nostru de inserție nu au urmat cursurile vreunei școli până la vârsta de 30, respectiv 40 de ani, iar una dintre nevoile lor esențiale pentru șansa la o viață independentă, este alfabetizarea. Urmând programul „A Doua Șansă”, acestea au posibilitatea să învețe să scrie, să citească și, de asemenea, să obțină o diplomă de absolvire a 4 clase (ciclul primar). 

Adulții care au abandonat timpuriu școala au o disponibilitate de timp și o motivație pentru educația formală diferită față de cea a copiilor, iar resursele lor sunt extrem de variate, de la un adult la altul. Și, pentru că ne dorim să oferim șanse egale la reușită participanților în programul nostru de inserție, am considerat necesară susținerea personalizată a celor care s-au înscris la „A Doua Șansă”, printr-un îndrumător școlar. 

Acesta elaborează două ghiduri de studii pentru adulții din grupuri vulnerabile, pentru a le facilita alfabetizarea și cunoașterea limbii române, precum și cunoașterea unor informații de bază pentru o viață independentă. Îndrumătorul va susține sesiuni de lucru cu participanții din programul de inserție AFF pentru a testa aceste ghiduri.

La data de 31 martie 2022 au avut loc 3 sesiuni de lucru la sediul AFF prin care îndrumătorul școlar a testat metode de învățare și livrarea informațiilor necesare, pentru finalizarea ghiurilor aflate în lucru. 

Proiect finanțat de Active Citizens Fund – România prin Granturile SEE 2014-2021.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *