Pe 23 octombrie am organizat Conferința Oganizațiilor și Întreprinderilor de Economie Socială la Palatul Parlamentului, cu sprijinul Comisiei pentru muncă și protecție socială a Camerei deputaților, prin care am adus la aceeași masă reprezentanți ai serviciilor publice și private de servicii de ocupare, sociale și de formare din toată țara, întreprinderi sociale și de inserție, persoane decizionale din cadrul autorităților care au în responsabilitatea lor persoane din categorii vulnerabile. 

Am dezbătut rolul întreprinderilor sociale în integrarea persoanelor din medii vulnerabile pe piața muncii din România. Am relatat exemple concrete, piedici (atât legislative, cât și de finanțare), soluții și beneficii reale pe care economia socială le poate avea în viața unui lucrător vulnerabil.
Una dintre întrebările cheie ale discuției a fost: cum putem face ca economia socială să se dezvolte în România ?
 
Un mesaj important fiind acela că decidenții nu ar trebui să vadă implicarea în servicii de economie socială ca un cost, ci ca o investiție pe termen în lung în oameni.
Conferința Organizațiilor și Întreprinderilor de Economie Socială a ridicat o serie de întrebări cheie, soluții și provocări cu privire la sectorul economiei sociale în România.
 
 Iată câteva idei cheie relevante discuției:
ce sunt întreprinderile sociale și de inserție și ce rol au în integrarea pe piața muncii a lucrătorilor vulnerabili?
care sunt liniile de finanțare și bugetare a unei astfel de întreprinderi pentru a se putea dezvolta pe termen lung?
ce este un lucrător vulnerabil și cum pot instituțiile să ofere un ajutor integrat pentru problemele pe care le întâmpină în angajare?
necesitatea implementării unui Program Național care să susțină întreprinderile sociale.
– sensibilizarea angajatorilor cu privire la problemele unui lucrător vulnerabil atunci când îl consideră un potențial angajat.
Am dezbătut aceste idei alături de reprezentanți ai serviciilor publice și private de servicii de ocupare, sociale și de formare din toată țara, întreprinderi sociale și de inserție, persoane decizionale din cadrul autorităților publice.
 
Un mesaj important este că fiecare instituție , atât publică, cât și privată, precum și fiecare persoană este o piesă de puzzle importantă în susținerea acestor demersuri. Încurajarea și informarea publicului are nevoie să meargă către achiziționarea de servicii și produse ale întreprinderilor sociale.
 
Conferința a fost organizată în cadrul proiectului „Incluziunea are Voce – Capacitarea Grupurilor Vulnerabile pentru Incluziune Şi Inovaţie Socială”, proiect finanțat de Active Citizens Fund – Romania prin Granturile SEE 2014-2021.
 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *